Get Fit, Get Happy

NRGY Tips

TIP 1: begin alvast je dag met een groot glas water (eventueel met wat vers citroensap erbij)! Probeer dagelijk 1,5 tot 2 liter water te drinken. Velen vinden water saai, maar je kunt je water 'oppimpen' met wat verse citroen- en sinaasappelschijfjes, muntblaadjes, verse gember, enz... Hier kan geen enkele frisdrank aan tippen! Start deze goede gewoonte vandaag nog en je zal versteld staan van het effect ;)

TIP 2: heb je de vorige tip onder de knie? Super! Deze tip is ook goud waard: vervang je ongezonde calorierijke tussendoortjes (Chips, koeken, snoep, ijsje, enz....) door gezonde snacks! Keuze genoeg: stuk fruit, kersttomaatjes, worteltjes, studenhaver, smoothie, enz....ENERGIE verzekerd!

TIP 3: neem een vriendin onder de arm en sport samen, dan stimuleer je elkaar om op vaste tijdstippen samen naar de Zumba of Fatburnles er 1 of 2 x per week samen voor te gaan! Probeer sowieso minimum een half uurtje per dag te 'bewegen'. Dit hoeft niet tijdrovend te zijn; dit kan ook door: te voet/fiets naar je werk te gaan of boodschappen te doen, met de hond te gaan wandelen, sport- of dansspel op de x-box kinect, enz... Wacht niet tot morgen, begin vandaag! Succes.

TIP 4: wil je op een gezonde en blijvende manier afslanken? Begin alvast met de 'grote kuis' in je kasten, frigo, diepvries. Onder het motto  'wat je niet in huis hebt, kun je niet opeten' : alle suiker- en vetrijke ongezonde (geraffineerde) drank en voeding vliegen buiten! Vervang ze door gezonde alternatieven; maar ga niet met een hongergevoel naar de supermarkt, want dan is de verleiding opnieuw groot om de verkeerde zaken in je winkelkar te gooien. Je vindt ongetwijfeld deze week wel een moment, druilerige dagen genoeg in ons land, om deze tip concreet uit te voeren ;) GO 4 IT!

TIP 5: de juiste voeding en beweging zijn essentieel om gezond door het leven te gaan, maar er is nog een 3de factor die even belangrijk is! Mentale kracht. Door in jezelf te geloven krijg je meer zelfvertrouwen, groei en krijg je inzicht in je eigen levensstijl. De kracht ligt bij jezelf om je body en mind in evenwicht te krijgen. Focus op een positieve zelfbeeld, dit kan door lekker en gezond eten, leuke sportsessies en emotioneel in balans te zijn. Mens sana in corpore sano, een gezonde geest in een gezond lichaam. Get Fit, Get Happy is niet zomaar onze slogan. Dus: geloof in jezelf!

TIP 6: vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden en bevordert de opname van calcium en fosfor in het lichaam. Het speelt ook een rol voor het bewaren van de weerstand en een goede werking van de spieren! Je kan uit voeding practisch geen vitamine D halen; uitzonderingen zijn vette vissoorten zoals makreel, zalm, paling. Echter: de belangrijkste bron van vitamine D is direct zonlicht! Dus profiteer van de, soms weinig, zonnige dagen in ons land!

TIP 7: wanneer en wat te eten voor het sporten? Het is aangeraden dat je laatste volledige maaltijd 4h voor je training begint (bv ontbijtgranen, pasta, rijst of quinoagerecht, gekookte groenten met mager vlees of vis) Je lichaam heeft zijn energie nodig om het voedsel af te breken in het lichaam. Indien je te snel na het eten gaat sporten, zal dit je prestatie negatief beinvloeden en kan je maag en darmklachten krijgen. Een lichte snack kun je wel 1.5h tot 2h voor het sporten eten (bv milkshake, smoothie, energiereep, rijstpap). Ook genoeg water drinken gedurende de dag (zie tip 1) is aan te raden.

Tip 8: wanneer en wat te eten na het sporten? Best binnen maximum 45 minuten na het sporten. Vele mensen, vooral die willen afvallen, denken dat het best is om na het sporten niets meer te eten, dat hun inspanning anders voor niets is geweest... maar dit is een foute redenering: je lichaam moet kunnen herstellen, je spieren moeten zich kunnen opbouwen. Dit doe je door een gerecht te eten die rijk is aan eiwitten en koolhydraten (hummus, eieren, zoete aardappelen, rijpe banaan). Geen zin meer om na het sporten nog in de keuken te staan kokerellen: maak dan een lekkere shake (bv banaan+1 glaasje kokoswater+1lepeltje cacaopoeder+1 lptje pindakaas OF banaan+kokoswater+verse ananas)!

 

 

 

We verdelen geregeld interessante folders uit mbt voeding en gezondheid tijdens onze Zumba en Fatburnlesen, in samernwerking met NICE (Nutrition Information Center).

 

Honderden boeken, documentaires, televisieprogramma's, tijdschriften, enz... voor een gezonder, beter en mooier leven. Doch, nog zovelen onder ons die zoekende zijn... Hieronder vinden jullie alvast 4 van onze favoriete en interessante links mbt voeding, beweging en 'get happy'-gevoelens.

 

www.stephaniescheirlynck.be: heeft "het sportkookboek" geschreven. Als sportdiëtiste weet ze als geen ander welke voedingsstoffen je best wanneer moet binnenkrijgen. Aan de hand van originele recepten en gerechten maakt ze je wegwijs om het maximum uit je training te halen en je lichaam goed te laten herstellen na een inspanning door de juiste voeding.

 

www.lekkerpuh.net/home : een website specifiek naar ouders en kinderen toe mbt het opbouwen van een gezonde levensstijl. Op een speelse manier naar een gezond gewicht, is de doelstelling. Met haalbare doelen ontdekken dat gezond eten ook heel lekker is en dat je van sport en spel vanzelf goede zin krijgt. En met heerlijke en eenvoudige receptjes. Er is ook via de site een gratis maandelijk magazine met zeer interessante tips en topics!

 

www.sam-murphy.co.uk : Sam Murphy is een auteur van boeken over gezondheid, welzijn en sport. Ze schrijft ook regelmatig voor Engelse kranten en tijdschriften. Ze heeft een first class honour's grade in sport en bewegingswetenschappen en heeft een passie voor actief bezig zijn. Een aanrader is oa haar boek 'The real woman's personal trainer', vertaald in het nederlands als 'Je eigen personal trainer' is bij ons in de boekhandel te koop. Het boek staat vol ideeën om je lichaam te verbeteren om fit te worden en/of te blijven.

 

www.youtube.com/watch?v=aUaInS6HIGo : 23 and 1/2 hours: what is the single best thing we can do for our health? Een pracht van een getekend informatief filmpje die iedereen moet gezien hebben! Neem een 9tal minuten de tijd en 'wake up'.

 

 Deze pagina wordt regelmatig ge-updated!

 

 

 

 

 

ZUMBA® and the Zumba Fitness logo are trademarks of Zumba Fitness, LLC, used under license.

fatburning cardio workout: zumba en bokwa workouts te ardooie en meulebeke